Piątek I Tygodnia Wielkiego Postu – Św. Teodora z Tyru

W piątek Pierwszego Tygodnia Wielkiego Postu JE arcybiskup Jakub sprawował Boską Liturgię Uprzednio Oświęconych Darów. Jest to bardzo wyjątkowa Liturgia, bowiem Święte Dary są przygotowywane w Niedzielę podczas Boskiej Liturgii.

Po Nabożeństwie, Władyka odsłużył molebien do św. Wielkomęczennika Teodora z Tyru oraz poświęcił przyniesione przez wiernych koliwo. Koliwo to gotowane ziarna pszenicy, pęczaku czy też ryżu z dodatkiem owoców, orzechów czy rodzynek. Przygotowywanie koliwa jest związane z postacią świętego Teodora.

Pięćdziesiąt lat po swojej śmierci w 356 roku święty ukazał się arcybiskupowi Konstantynopola Eudoksjuszowi i wyjawił, że cesarz Julian Apostata chce sprofanować chrześcijańskie pokarmy w pierwszym tygodniu Wielkiego Postu, rozkazał skropić je krwią z pogańskich ofiar. Polecił też, aby biskup przykazał wszystkim wiernym, by nie kupowali tego pożywienia, lecz zamiast niego spożywali gotowaną pszenicę z miodem.

 

Autor: lektor Paweł Iwaniuk

foto: protodiakon Wiaczesław Perek, lektor Paweł Iwaniuk, Piotr Łozowik